Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
LeDocteur
|
Zaslal: ne únor 11, 2007 4:30 pm Předmět: Prodej starých verglů |
|
|
Protože "život kolem veteránů" ssebou občas přináší i nutnost (nebo výhodnou příležitost) zbavit se nějakého toho verglu, rád bych pouze upozornil neznalé na jeden takový aspekt, který se bohužel postupem času stal i u námi oblibovaných vozítek aktuálním.
Pokud někdo prodává vůz do zahraničí, je třeba si uvědomit, že dnes už i takový tudor, sedan, či první spartak - ať už se to každému zdá jak chce podivné - spadá do kategorie národního kulturního a technického dědictví. Ze zákona je každý, kdo vyváží automobil starší 50ti let (tedy do roku 1957) povinen mít k tomuto vývozu svolení ministerstva kultury (čemuž předchází nikoli banální "testace" v národním technickém muzeu atd).
Je jasné, že tisíckrát nikdo nic nemusí zkoumat, ale stačí aby se jednou celník špatně vyhajal, popřípadě se mu nelíbila manželka transportujícího a problém může být na světě. Pokuta v tomto případě může být až 1 000 000 korun, přičemž bohužel vůbec nerozhoduje, zda-li se jedná o totálně shnilý vrak první kývačky bez papírů, nebo o zlatou sošku prdelatého andělíčka.
Vy jako prodejci, chcete-li se vyvarovat případných komplikací, tak si to raději pojistěte. Dopravu nechte vždy na kupujícím (aby nechytli na hranicích vás) a raději napište kupní smlouvu na někoho v republice (známého či příbuzného nového majitele) - vždy tak můžete tvrdit, že jste o ničem nevěděli. Popřípadě si vynuťte doložku do smlouvy, že prodáváte vůz s tím, že zůstane v ČR, a případný vývoz bude realizován jen s povolením MKČR, které si vyřídí nový majitel.
Někdo též doporučuje poradit novému majiteli, ať si obstará dopředu objednávku pro nějakou zahraniční renovátorskou firmu psanou na českého zákazníka - a může pak tvrdit, že auto bude venku jen kvůli renovaci a pak se vrátí zpátky, protože u nás jsou lemry zlodějský fušeráci a neudělali by to tak, jako poctivej bavorskej fachman. Podle mě je to ale k ničemu, protože to problém neřeší. Podle mého amatérského výkladu zákona je vývozem kulturní památky i tenhle případ a musí k němu být taky povolení.
Tolik můj příspěvek, který nemá být malováním čerta na zeď, ale spíše pobídkou k prevenci, neboť se jedná o věc, kterou možná ani někteří nevědí... |
|
Návrat nahoru |
|
|
AlvA
|
Zaslal: ne únor 11, 2007 9:27 pm Předmět: |
|
|
A jak na hranicich zjistej, kdyz to pojedu prodat po vlastni ose, ze to jedu prodat? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Rancher
|
Zaslal: ne únor 11, 2007 9:35 pm Předmět: |
|
|
Chytnou Tě, jak deš dom pěšky a kapcy plný ojrů _________________ www.spartaky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
|
LeDocteur
|
Zaslal: po únor 12, 2007 4:08 am Předmět: |
|
|
Ono to víte, hranice jsou hranice (a že bych o tom mohl vykládat dlouhé hodiny příběhy tak srdceryvné, že by Vaše vnoučata týden nespala - však pimpaBu vám kdyžtak řekne).
Když jsme se onehdá blahé paměti vraceli se Selim z legendární výpravy na Slovensko a uvnitř zelinářské Ávie jsme vezli jednu z mých prvních TZF (neboli Totálně Zpuchlých Felicií), tak slovenským celníkům vývoz kulturního dědictví tak nějak jakože vůbec nevadil, avšak na českých hranicích poctivý celník řekl "definitly not" a začal nám vysvětlovat, že se jedná o dovoz ODPADU do republiky, k čemuž je třeba zvláštní povolení ministerstva průmyslu a obchodu, jehož vyřízení trvá měsíc a stojí deset tisíc korun a že je to tedy velmi zapeklitá situace, protože by nás rád pustil, avšak zákony a předpisy jsou pro něj svaté a tudíž nemůže nic dělat, přičemž mu neustále cukalo levé oko a když hovořil, tak měl jemně povystrčenou pravou dlaň. Naštěstí přítel Seli zná svět přece jenom lépe než já a tak začal milé dva uniformované úředníky přesvědčovat pomocí argumentů, z nichž jako jediný pádný a přesvědčivý se nakonec ukázal "administrativně-manipulační" poplatek ve výši jednoho tisíce korun vložený do pasu a tašky pomerančů pro paní celníkovou... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Predseda vedoucí tohodle kolchozu
|
Zaslal: po únor 12, 2007 8:09 am Předmět: |
|
|
Vždycky to bylo, je a bude všude stejný Mj, Pedy - píšeš sem tohle téma kvůli nějaké nedávné neblahé zkušenosti s vývozem? |
|
Návrat nahoru |
|
|
LeDocteur
|
Zaslal: po únor 12, 2007 8:51 am Předmět: |
|
|
Ne. Jediná neblahá zkušenost je asi už dávná - myslím, že dostatečně mediálně známá aféra kolem vývozu jakési staré tatřičky, ale to už je kolik let - dá se to pořád najít i na netu, ale už nevím kde (nebo spíš mám zamálo to hledat). Tenkrát z toho byla fakt aféra...
Abych řekl pravdu, inspirovalo mě k tomu to, že jeden příležitostný známý nedávno prodal spartaka standarta kamsi za hranice (odcestoval v pohodě), tak jsem si jen řekl, že by neškodilo tleto připomenout. Znova říkám, že si myslím, že tisíckrát určitě nikdo na hranicích neřekne ani oďo, ale náhoda je blbec, znáte to |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: po únor 12, 2007 8:58 am Předmět: |
|
|
A co naopak dovoz? Jsou nějaký okolní státy, kde platěj taky takový pravidla? |
|
Návrat nahoru |
|
|
panny
|
Zaslal: po únor 12, 2007 2:27 pm Předmět: |
|
|
Kamarád si takhle přivezl z Rakouska VW 31 a než jsme pro to jeli tak si musel sehnat papír o tom že nedováží odpad, ale že dováží veterána a musel to mít potvrzený od nějakýho veteránklubu, co je členam akhv a nevim čeho ještě. Na hranicích chtěli vidět tohle, kupní smlouvu jak německou tak českou a rakušáci nám poradili napsat cenu na 1 Euro, kuli clu a těmhle věcem, jinak to bylo v pohodě, jen celníci byli hrozně zvědaví a hrozně si to auto prohlíželi _________________ se mnou přijede zákon |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: po únor 12, 2007 2:30 pm Předmět: |
|
|
Mě si prohlíželi celníci taky, když jsem se onehdá pokusil jet Pusinkou do Rakouska. Nakonec mě tam nepustili, právě proto, že to taky vypadalo, jak když tam vezu odpad |
|
Návrat nahoru |
|
|
Burák Moderátor
|
Zaslal: po únor 12, 2007 2:54 pm Předmět: |
|
|
To se jm nedivim _________________ Autum nerozumim, jen blbě kecám! |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: po únor 12, 2007 3:25 pm Předmět: |
|
|
No, já taky ne. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlada
|
Zaslal: po únor 12, 2007 3:50 pm Předmět: |
|
|
jo tak to uz se mi take stalo, ale naopak, kdyz jsem si z burzy na starem letisti v Brne odskocil na slovensko, tak celnik pravil že do "slovenske republiky je dovoz takoveho tovaru zakazan" a že me tam nepusti a ja na to ze to tam nedovazim ze si to zase pekne odvezu domu, pomohlo až když jsem mu podal "rukavici"..... |
|
Návrat nahoru |
|
|
mireček
|
Zaslal: po únor 12, 2007 5:15 pm Předmět: |
|
|
Mě tak napadá, jak to s tím vývozem je. Jsme EU, takže v podstatě jeden stát???ne??? Nebo až po Šengenu (nebo jak se to píše?). A nebo na furt? Stálo by za to, nechat na to udělat nějakej právní výklad. Co Vítku??!! Díky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
LeDocteur
|
Zaslal: po únor 12, 2007 5:31 pm Předmět: |
|
|
Clo se dneska už neplatí (v rámci EU). Co se týče zákonů v okolních zemí ohledně stáří vozidel, tak to bohužel nevím. Ale určitě takový předpis existuje i ve všech okolních zemích, jen se bude lišit v době stáří a v náležitostech vystavení povolení.
Mimochodem - není to jen pro auta ČESKÉ výroby. Může to bejt válečnej JEEP, kterej prodáte zpátky do Ameriky a už to taky potřebuje povolení.
To "dovozový" povolení Vám můžu vystavit taky - když budete někdy potřebovat. Tenkrát na tu TZF to jsem ještě nemohl a navíc on to opravdu ve své podstatě dovoz odpadu do republiky BYL
Jinak za sebe můžu říct, že s tím v podstatě souhlasím. Je jasný, že asi prodej oktávky, kterejch je tady osm prdelí, bych nebral stejně, jako prodej loukoťovýho L&K z roku 1905, ale na druhou stranu, kdyby to bylo tak volný, tak nám tady za chvíli nezůstane vůbec nic. A aspoň trošičku to ztěžuje práci kostelním zlodějíčkům - i když ve většině kostelů už není nic, co by se dalo ukrást. Zaplaťpámbu za to, že i s nástupem EU zůstaly alespoň nějaký regule pro vývoz kulturních a technickejch památek... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vítek
|
Zaslal: út únor 13, 2007 11:41 am Předmět: |
|
|
mireček napsal: | Mě tak napadá, jak to s tím vývozem je. Jsme EU, takže v podstatě jeden stát???ne??? Nebo až po Šengenu (nebo jak se to píše?). A nebo na furt? Stálo by za to, nechat na to udělat nějakej právní výklad. Co Vítku??!! Díky. |
No, ne jeden stát, ale jeden trh se zákazem omezování dovozu a vývozu ano. EU ovšem určitá omezení volného trhu svým členům umožňuje, konkrétně "zákazy nebo omezení dovozu, vývozu nebo tranzitu odůvodněné veřejnou mravností, veřejným pořádkem, veřejnou bezpečností, ochranou zdraví a života lidí a zvířat, ochranou rostlin, ochranou národních kulturních statků, které mají uměleckou, historickou nebo archeologickou hodnotu, nebo ochranou průmyslového a obchodního vlastnictví", když "tyto zákazy nebo omezení nesmějí však sloužit jako prostředky svévolné diskriminace nebo zastřeného omezování obchodu mezi členskými státy".
Tj. omezení vývozu kulturních památek je plně v souladu s EU, pouze se lze hádat, má-li být "památkou" auto nad 50 let (dle mého názoru zcela OK), nebo je-li to "veterán" podle FIVA (>25 let?), nebo je-li to jenom to, co má dřevěnej rám atd. Protože kdyby se ČR usmyslela, že za památku prohlásí každé jízdní kolo starší 5 let, asi by to trošku tou "svévolnou diskriminací" zavánělo, že..
PS - "Schengenský prostor" se týká volného pohybu osob, nikoli zboží, to se volně pohybuje už teď.
V. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|